Címlap

Hírolvasó

A Megbékélés Kápolnája

Építészfórum - 5 óra 19 perc
A kápolna előzménye 1894-ig nyúlik vissza, amikor a Bernauer Strassén Gotthilf Ludwig Möckel tervei alapján elkészült a neogótikus stílusú Megbékélés temploma.

Újgenerációs városnegyed a Kopaszi-gátnál

Építészfórum - 8 óra 31 perc
Ingatlanfejlesztés vagy közösségépítés? Bevásárlóközpont vagy közösségi megosztáson alapuló gazdaság? Autómentes utcák, önvezető járművek. Applikációval tervezett parkolás, sportolás, szórakozás. Város a természetben, természet a városban. Ez mind a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart beruházás.

Variációk lombház témára

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 17:15
Patakparti tündérország. Öt különböző arányú házikó a fákon. Kísérletezés, kompromisszumok, új megoldások. Az idei évben Fazakas Imola Zsóka lombház ötlete épült meg a MOME erdőbényei építőtáborában.

Nagylépték kicsiben – új repülőtéri terminál Zágrábban

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 16:00
Egyszerű és átlátható. Légiesen könnyed, nagyratörő, mégis tisztában van méreteivel. A Kincl, Neidhardt, Institut IGH irodák közös munkájával elkészült új zágrábi repülőtér egy tíz évvel ezelőtt megindult nagyszabású, összetett fejlesztési projekt zászlóshajója lett. Bán Dávid írása.

V-betűs holtak hete

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 15:35
Paul Virilio után meghalt Robert Venturi is, a posztmodern építészet és építészetelmélet egyik legnagyobb alakja. Idősen, 93 évesen Alzheimer-kór szövődményei következtében hunyt el tegnap. 

Az építészet világnapja

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 13:43
Október 1-én a Magyar Építészek Házában ünneplik az Építészet Világnapját, számos díjátadóval és a Mesteriskolába felvételizett hallgatók, illetve az MMA köztestületi tagjainak munkáiból készült kiállítással. 

Épületburok konferencia és Év háza eredményhirdetés

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 13:20
Kíváncsi, hogy néz ki közelről az évekig beton szellemvárosként a M1 kivezetője mellett álló Tópark Ingatlankomplexum? A modern épületburok szerepét, súlyát, és akár rendhagyó céljait neves szakemberek segítségével aktuális épületekez körüljáró konferencia után, október 1-én lehet megtekinteni.

Társasház méheknek

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 13:12
Futó Patrik egy méhészeti tanüzem tervezését választotta diplomatémájaként. Tervei, már a technológiából fakadóan is, a természetes anyagok beépítését hangsúlyozzák, illetve a méhek egyre inkább veszélyeztetett állapotára hívják fel a figyelmet.

A pontos idő: jetzt!

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 11:52
Mindig izgalmas olyan épületet látni, ahol a korok többszólamúságával régi és új architektúra egyesül, ahol a századfordulós és kortárs homlokzatok gond nélkül összekapcsolódnak. Az izgalom mellett pedig szinte hátborzongató, hogy ezt a századfordulós jelzőt most már a 21. századhoz kell kapcsolnunk.

Ők a 14. Média Építészeti Díja előzsűrije

Építészfórum - 2018, szeptember 20 - 09:48
Hagyományainkhoz híven idén is nemzetközi szakmai zsűri választja ki a Média Építészeti Díja finalistáit, akik idén a Művészetek Palitája Fesztivál Színházában mutathatják be munkáikat az év legjelentősebb építészeti rendezvényén. Az előzsűri tagjai olyan szakmai nagyágyúk, mint - a zsűrizésben már rutinos - Indira van't Klooster, Olga Ioannou, Omer Kanipak és Z. Halmágyi Judit.

Panorámára hangolva

Építészfórum - 2018, szeptember 19 - 17:30
Az ARX Építésziroda egyik legutóbbi családi ház tervében a panorámának, a kint és bent különleges kapcsolatának egyaránt főszerep jutott. Az épület főhomlokzata olyan, mintha a hegyoldal teraszos morfológiáját lefordították volna az építészet nyelvére.

Ezerarcú Újlipótváros

Építészfórum - 2018, szeptember 19 - 16:54
Budapest utcáin tekeregve rengeteg helyen van módunk szecessziós, art deco stílusú és modern házakba botlani, viszont egyetlen negyedében sem találjuk meg olyan gazdag koncentrációját ennek a három irányzatnak, mint Újlipótvárosban. Ezen épületekből szedett össze egy sétára való adagot Vizy Márton. 

Elhunyt Paul Virilio

Építészfórum - 2018, szeptember 19 - 15:20
86 éves korában elhunyt Paul Virilio, az École spéciale d’architecture igazgatója, világhírű urbanista és filozófus. Halála előtti napokban még egy új kötet kiadásán illetve tanítványával, Hala Wardé építésszel közös kiállításon dolgozott.

Ők a Prima Primissima idei jelöltjei

Építészfórum - 2018, szeptember 19 - 14:00
Nagy Csaba, Potzner Ferenc és Tokár György a magyar építészet és építőművészet kategóriájában kapott Prima Primissima jelölést. "A jelölések ráirányítják a figyelmet azokra a példaértékű teljesítményekre, amelyek előre visznek mindannyiunkat." - mondta Csányi Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. 

Egy egykori termálfürdő újragondolása

Építészfórum - 2018, szeptember 19 - 13:00
Rádler Luca tervének alapfelvetése valós igényre épül. A Lepencei Strandfürdő több mint tíz éve zárta be kapuit a látogatók előtt, de a strand újranyitásának kérdése azóta is foglalkoztatja a környékbelieket. A Lepence-völgy specialitását adó gyógyvíz, a természeti környezet, a dunakanyari panoráma és a fõúti csomóponti fekvés olyan adottságok, amelyek egyedülállóvá teszik a tervezési területet.

Új trendek a városfejlesztésben

Építészfórum - 2018, szeptember 19 - 11:19
Jövőre jelenik meg Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatójának új kötete, melynek célkitűzése közérthetően bemutatni a részletektől a nagy összefüggésekig, hogy a tudományos kutatások tükrében mit jelent a település- és városfejlesztés, a városrehabilitáció, az urbanisztika, amikor a város fizikai valóságának átalakításával akarjuk jobbá tenni az emberek életét. Mohai V. Lajos prológusa Bajnai László írásai elé.  

Budakalász Magja 2018 - pályázat

Építészfórum - 2018, szeptember 18 - 23:59
Az MMA Építőművészeti Tagozata nyílt, építészeti tematikájú pályázatot hirdetett. Az idei kiírás tartalmi, építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattétel Budakalász Kálvária-domb terület hasznosítására. November 30-ig 40. életévüket be nem töltött, építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettségű személyek adhatnak be pályázatatot.

Iskolatermek metamorfózisa – Apor Vilmos Katolikus Főiskola budapesti campusa

Építészfórum - 2018, szeptember 18 - 16:48
Egy régóta bezárt általános iskola éledt újjá Jahoda Róbert és Páricsy Zoltán építészeknek köszönhetően, akik a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola számára terveztek campust Pesterzsébeten, amely egy új ifjúsági kápolnával is bővült. A családi házas övezet főterén álló régi iskolaépület a helybeliek számára is új értéket teremtett. Bán Dávid írása.

Urbánus prototípusok - lengyel köztér-alakító projektek

Építészfórum - 2018, szeptember 18 - 13:26
Az Adam Mickiewicz Intézet és a Lengyel Intézet együttműködésében kortárs lengyel alkotók kisméretű, köztéri dizájnprojektjeit állítják ki október 5-től a Platán Galériában. A művek igen különbözőek: egy részük állandósult a köztérben, mások alkalmiak, ideiglenesek vagy kísérleti jellegűek. Közös nevezőjük, hogy az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikro-beavatkozásokkal kísérlik meg a tér élhetőbbé tételét.

Az autonóm forma - kiállítás és kerekasztal-beszélgetés

Építészfórum - 2018, szeptember 18 - 13:09
Zalavári József képzőművész, Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, egyetemi docens kiállítása az elmúlt három évtizedben formatervezői és tanári pályafutásával párhuzamosan végzett képzőművészeti munkáiból ad válogatást. A FUGÁ-ban megrendezett tárlat a Design Hét keretében látogatható október 8-ig, a finisszázshoz pedig kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik.

Frissítve: 2016.03.11

Céghírek

Elköltöztünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy székhelyünk címe 2016. március 16-tól megváltozott.

Új címünk: 1095. Boráros tér 6. II/1

MATERV Kft. 
Magasépítési Tervező Korlátolt Felelősségű Társaság
 
Alapítva: 1986. január 1.
Jogelőd: IPARTERV "A" iroda
Cím: 1095 Budapest, Boráros tér 6. II/1.
Postacím: 1450 Budapest, Pf. 154.
Telefon: (36-1) 218 8100


E-mail
 
Minőségbiztosítási rendszer: 

Vezető munkatársak

Maczelka László   ügyvezető igazgató

  építész vezető tervező

  (36-1) 218 8100

E-mail
D. Herbert Diana   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    építész tervező
    igazságügyi szakértő
  E-mail
Szabó István   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    (36-1) 218 8101
  E-mail

Belépés

Magyar Építész Kamara