Címlap

Hírolvasó

Harmónia a felszínen, csúcsüzem a mélyben

Építészfórum - 2017, november 17 - 17:16
A táj és az épület harmóniája, egy land art-szerű, megbújó, mégis karakteres képződmény – ilyen lett a Szekszárdhoz közeli Lajvér Borház terepviszonyokat szépen lekövető monolitikus tömbje. A Bordás Péter és a BORD Építész Stúdiótervezte épület visszafogottan uralja a felszínt és kalandokat rejt a mélyben. Bán Dávid írása. 

Látszó gépészet a klinkertégla mögött - MI9

Építészfórum - 2017, november 17 - 15:14
Amerikai iparépületeket idéző transzformátor házból a 21. század irodáiban dolgozók igényeit és az art déco elemeit vegyítő irodaház épül a Markó utcában. Dombi Miklós és Pintér Tamás (Dpi design) építészek az eredeti épület szellemiségének visszaállítását tűzték ki fő célként, ezért az évek során hozzáépített zavaró építészeti elemektől megtisztították azt. 

Kalmár János: Intervallum - kiállítás Szegeden

Építészfórum - 2017, november 17 - 13:51
A minket körülvevő világnak nemcsak formája, színe, de hangja is van, legfeljebb nem mindig figyelünk rá. Kalmár János "Intervallum" című kiállításának megnyitója ezért egy kísérleti koncerttel lett összehangolva, amelyet november 24-én,  fél hatkor tartanak a szegedi REÖK Palotában. Az interaktív zenei előadást Baráth Bálint és Dóra Attila valósítja meg.

ÖSSZENÉZVE/5

Építészfórum - 2017, november 17 - 13:12
„Facing Post-War Urban Heritage in Central and Eastren Europe” címen, a BME Urbanisztika Tanszéke  2017. október 6-7-én második alkalommal rendezett nemzetközi doktori konferenciát a II. világháború utáni építészet városi léptékű örökségének közép- és kelet- európai kihívásairól. A 2015-ös elsőt ismertető cikksorozat most folytatódik, három írás mutatja be az idei előadások témafelvetéseit.

Budapest Építészeti Nívódíj 2017: Kossuth tér átalakítás és Hotel Moments

Építészfórum - 2017, november 17 - 12:21
"Nem a lépték számít, hanem az építészeti minőség." - hangsúlyozta Mártonffy Miklós a Budapest Építészeti Nívódíja átadón. A 17 minőségi pályamű közül a 18. kerületi Kossuth tér átalakítása és új pavilon épület létesítése [vezető tervező: Sajtos Gábor] valamint a Hotel Moments [Nagy Csaba, Pólus Károly] kapta idén a Nívódíjat. 

Tiszta lappal - archaikus számi építészet és annak megidézése

Építészfórum - 2017, november 16 - 18:54
Milyen a kortárs számi építészet? Egyáltalán, milyen a hagyományos? A népcsoportnál igény van az ősi háztípusok felélesztésére, a lávvu sátor formája több épület és művészeti alkotások ihletőjévé vált. Rátkai Tamás Totto tanulmányából azonban az is kiderül, hogy számtalan épület bír kulturális vagy közigazgatási funkcióval, de az oktatásnak helyet adók - sajnos - hiányoznak a felhozatalból.  

Megérkezett Tapolcai Járásbíróság tervpályázati eredménye

Építészfórum - 2017, november 16 - 16:30
Szabó Péter és Gazdag András nyerte a Tapolcai Járásbíróság és Tapolcai Járás Ügyészség épületének rekonstrukciójára kiírt tervpályázatot. A Bíráló Bizottság a maradandó, szilárd, mindemellett elegáns terveket díjazta.

Megérkeztek az e-tervpálya kérdőív eredményei

Építészfórum - 2017, november 16 - 12:25
Vajon a terv- és ötletpályázatokkal szemben támasztott igények azonosak a pályázóknál, a bíráló bizottsági tagoknál és a kiíróknál? Mindhárom szereplő közérthető és egyértelmű szabályozási környezetet szeretne, mely biztosítja a versenyt és a minőséget – derül ki a Lechner Tudásközpont által elkészített kérdőíves felmérésből. További tanulság, hogy a pályaművek elkészítésében egy gyorsan és áttekinthetően működő online rendszer a tervezők segítéségére lenne.

Moravánszky Ákos előadás a Műegyetemen

Építészfórum - 2017, november 16 - 12:04
A BME Építőművészeti Doktori Iskola Opec Lectures sorozatot szervez, amelynek következő állomása Moravánszky Ákos előadása "Az anyagok metamorfózisa az építészetben" címmel. A szervezők november 22-én, negyed öttől várják az érdeklődőket, a BME K210-es termébe.

Új rekordra emelkedett idén az ingatlanfejlesztések értéke

Építészfórum - 2017, november 16 - 11:00
Minden várakozást felülmúlt idén az ingatlanfejlesztési piac: "a befektetési tranzakciók összértéke, a belföldi befektetők arányának látványos erősödése mellett, az év végéig várhatóan meghaladja a 2 milliárd eurót, ami történelmi csúcsot jelent." - derül ki az IFK jelentéséből. 

"Here We Are – Itt vagyunk" - Nemzetközi Építészeti Fotópályázat kiállítása

Építészfórum - 2017, november 15 - 21:14
Lezárult a MÉSZ és a Magyar Építőművészet által kiírt építészeti fotópályázat, az ünnepélyes díjátadó és a nyertes, illetve döntős pályaműveket bemutató kiállítássorozat nyitó eseménye 2017. november 22-én 18 órakor kezdődik a Műcsarnokban.

Élet a térkövön túl

Építészfórum - 2017, november 15 - 17:47
A vízparti promenádok kellemes megjelenésükkel, jó kiképzésükkel vonzzák a sétálókat, pihenőket vagy éppen célzottan vezetik a partra igyekvőket. Míg a spanyol Benidorm üdülőközpont promenádját a katalán OAB - Office of Architecture in Barcelona építészeti iroda gondolta merészen újra, addig, ha nem is annyira színes, de szép példát találunk a szlovén tengerparton is az AA Kultura tervezésében. Bán Dávid írása.  

„Érezni az eső szépségét” – Jada Tosio

Építészfórum - 2017, november 15 - 15:33
A hagyomány és a modern építészet kapcsolatáról tartott előadás-sorozatot a japán Jada Tosio építész. Jelentős múzeumtervezési munkássága, így Kengo Kumával közösen dolgozott a Nezu Szépművészeti Múzeumon és a Suntory Szépművészeti Múzeumon is. Legutóbbi, immár önálló munkája, az UNESCO Világörökségi listáján jegyzett Kaszuga Szentély Együttes területén található múzeum megújítása. Munkamódszeréről, a hagyomány szerepéről a modernitásban és a mai japán építészet helyzetéről Bán Dávid kérdezte.

Tervezett fejlesztések az Egészséges Budapest Program keretében

Építészfórum - 2017, november 15 - 12:00
Számos budapesti kórház felújítása várható az Egészséges Budapest Program keretében. A támogatások egy részét új épülettömbök megépítésére és infrastrukturális megújításért kapják az intézmények. A következő 8 évben 700 milliárdos fejlesztés várható a főváros és az agglomeráció területén elhelyezkedő kórházakban, amelyből – a tervek szerint – három centrumkórház jön majd létre és 25 kórház korszerűsíthető.

Újra a járókelőké lehet a bécsi Stephansplatz

Építészfórum - 2017, november 15 - 11:00
Megújult a bécsi Stephansdom környéke. Bécs egyik legforgalmasabb turisztikai csomópontját újra birtokba vehetik a járókelők, miután 2017. november 10-én pénteken ünnepélyes keretek között lefektették az új utcaburkolat utolsó térkövét. Az Eurocomm-PR ajánlása következik.

Elkezdődött a SozialMarie 2018 pályázati időszaka

Építészfórum - 2017, november 14 - 22:21
Idén tizennegyedik alkalommal kerül kiírásra a SozialMarie pályázat, mely - a legrégebbi európai társadalmi innovációs díjként - 2005 óta minden évben 15 kiemelkedő projektet díjaz. Olyan projekteket várnak 2018. január 23-ig, melyek társadalmi kihívásokra keresnek és emelnek át gyakorlatba innovatív megoldásokat.

Megjelent az Országépítő 2017/3-as száma

Építészfórum - 2017, november 14 - 21:54
A tartalomból: Virágoskúti Biocsárda – Interjú Dósa Papp Tamással, Rózsa Péterrel és Makoldi Sándorral (építészet: Dósa Papp Tamás); Főépítészek - Interjú Fernezelyi Gergellyel (Terdik Bálint); Terápiás ház Japánban (építészet: Akina Iwahashi, szöveg: Mathis T. Lohl); Emlékezünk – Dr. Mőcsényi Mihály tájépítész (1919-2017) (Buella Mónika); Medgyaszay-konferencia; Talamba (Kőszeghy Attila írása); Vándorokból mesterek - Interjú Erhardt Gábor építésszel (Csóka Balázs); Dessewffy-kúria rekonstrukciója, Tolcsva (Erhardt Gábor); Ravatalozó, Fót (Czégány Sándor); Búcsú Makoldi Sándortól – Egy megkésett interjú; Pálosok - Z. Tóth Csaba írása

Dinamikus diagnosztika – sportegészségügyi központ Debrecenben

Építészfórum - 2017, november 14 - 19:30
Az új generációs stadionhoz széles körű kapcsolódó funkciók is dukálnak. A debreceni Nagyerdei Stadionban Győrffy Zoltán és a MAG Építész Műterem Kft. tervezésében határozott színhasználattal nyílt dinamikus sportdiagnosztikai központ. Bán Dávid írása.

Olof Palme házból Millenium Ház

Építészfórum - 2017, november 14 - 17:25
Idén decemberben kezdődik az Olof Palme Ház átfogó műemléki rekonstrukciója a Városligetben. Több mint három hónapos kutatás előzte meg a munkálatokat, hogy kellő figyelmet fordíthassanak a ház építészeti értékeire. A Millenium Háza a századforduló időszakát eleveníti majd meg egy állandó kiállítással, de helyet kap benne egy kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is. 

Mindennapi kenyér - magyar pavilon kurátori pályázat

Építészfórum - 2017, november 14 - 14:00
A jó ház, ahogy a jó kenyér, az arányok és mértékek finom összefüggésein alapszik. Ghyczy Dénes Emil és Szederkényi Lukács (AU műhely) a Velencei Biennále magyar pavilonjának terveiben egy különleges kenyérkészítő műhelyet tervezett. "Az, hogy a kenyérműhelyt a szecessziós stílusú magyar pavilonban hozzuk létre a saját formanyelvünkön megfogalmazva, önmagában egy magasabb építészeti minőség felé mutat." - írják pályázati anyagukban. 

Frissítve: 2016.03.11

Céghírek

Elköltöztünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy székhelyünk címe 2016. március 16-tól megváltozott.

Új címünk: 1095. Boráros tér 6. II/1

MATERV Kft. 
Magasépítési Tervező Korlátolt Felelősségű Társaság
 
Alapítva: 1986. január 1.
Jogelőd: IPARTERV "A" iroda
Cím: 1095 Budapest, Boráros tér 6. II/1.
Postacím: 1450 Budapest, Pf. 154.
Telefon: (36-1) 218 8100


E-mail
 
Minőségbiztosítási rendszer: 

Vezető munkatársak

Maczelka László   ügyvezető igazgató

  építész vezető tervező

  (36-1) 218 8100

E-mail
D. Herbert Diana   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    építész tervező
    igazságügyi szakértő
  E-mail
Szabó István   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    (36-1) 218 8101
  E-mail

Belépés

Magyar Építész Kamara