Címlap | Hírolvasó | Hírforrások

Építészfórum

építészet : környezet : innováció
Frissítve: 4 óra 1 perc

Kovács Zsolt és Lupescu Radu: A kolozsvári unitárius püspöki ház kutatása

2018, június 17 - 23:23
A következő Réke-esten a polgári építészet egyik legfontosabb emlékéről, a kolozsvári unitárius püspöki házról szóló kutatását mutatja be Kovács Zsolt és Lupescu Radu, június 18-án.

Modernizmus Pasaréten - művészettörténeti séta

2018, június 17 - 23:14
Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész vezetésével június 22-én mélyülhetünk el a Pasaréti épületek történetében. A MÉSZ következő építészettörténeti sétáján a modernizmus lesz a téma.

"Nem minden kérdésre adható színtiszta szakmai válasz, több dolgok vannak…" - Mányi István

2018, június 15 - 17:37
A tavasszal elkészült, bár a nagyközönség számára csak ősszel megnyíló Román csarnok rekonstrukciójával egy régi adósságát törlesztette a budapesti Szépművészeti Múzeum. Az épület több évtizede zajló megújulása kapcsán az épületrekonstrukciós munkák nehézségeiről és a mai funkcionalitásról Mányi István építésszel Bán Dávid beszélgetett, kitekintve az épített örökség ápolásának általános követelményeire.

Hallgatói tervek publikálása

2018, június 15 - 15:05
Építészként, belsőépítészként vagy tájépítészként végeztél idén? Jól sikerült a diplomamunkád, esetleg egy évközi vagy évvégi terved is szívesen megmutatnád másoknak? Minden, amit a hallgatói tervek publikációjáról tudni kell. 

2020-ig elkészül a Millennium Gardens irodaháza

2018, június 15 - 13:24
Modern formavilágú, teljes üvegfelületű, kétszárnyas épületegyüttest álmodott meg a Millennium Gardens irodaházának a Finta Stúdió. A kétszeres FIABCI díjas budapesti Millennium Városközpont befejező elemének építése az egyik legnagyobb Budapesten 2020-ig megvalósuló irodafejlesztési projekt. 

Sanghaji képzőművészek kiállítása Hudec László tiszteletére

2018, június 15 - 12:39
Idén ünnepeljük Hudec László Sanghajba érkezésének 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású képzőművészeti kiállítás megrendezésére kerül sor a Várkert Bazárban a V4 Építészeti Alapítvány és a kínai kulturális szervezetek rendezésében.

Kutatóközpont Kőszegen

2018, június 15 - 12:30
Kőszeg történetének eddigi legnagyobb és legdrágább beruházásának vázlatterveit Ekler Dezső készítette el. A kutatóközpont a volt MÁV Gyermekotthon épületében és parkjában kap majd helyet.

Az ingázó építész története

2018, június 15 - 11:00
A XIX. század végén Magyarország millenniumi építőlázban égett, melynek köszönhetően számos ikonikus épülettel gazdagodtak városaink. Ennek a hullámnak egyik meghatározó alakja volt Lang Adolf, kinek munkái Budapest mellett Pécs, Szeged és Bukarest utcáit is ékesítik. A híres építőművész ma lenne 170 éves.

Hasznos tippek az energiahatékonyság javításához

2018, június 15 - 10:00
Tetőteret tervezni mindig izgalmas kihívás, a tér összetettsége, egyedisége rengeteg lehetőséget ad a komfort megteremtéséhez, a helyiségek legideálisabb kialakításához. Mitöbb, gondos tervezéssel az elhelyezkedésből, a szerkezetből adódóan sok előnyt ki lehet használni, és az esetleges hátrányokat is könnyen előnnyé lehet formálni. A VELUX ebben kíván segíteni alábbi cikkével.

Híd a múlt, a jelen és a jövő között - családi ház Pesthidegkúton

2018, június 14 - 17:53
Őszinte, hiteles, hagyományos és bölcs otthon az Építész Stúdió által tervezett ház, amely az egyszerűségével válik karakteressé. A pesthidegkúti telek szűkös adottságaiból született meg a lakótorony, melynek borítását az előtte ott álló épület téglái adják. 

Minden az, aminek látszik - családi ház Pesthidegkúton

2018, június 14 - 17:53
Őszinte, hiteles, hagyományos és bölcs otthon az Építész Stúdió által tervezett ház, amely az egyszerűségével válik karakteressé. A pesthidegkúti telek szűkös adottságaiból született meg a lakótorony, melynek borítását az előtte ott álló épület téglái adják. 

Ma nyílik a Határtalan Design kiállítás

2018, június 14 - 16:02
Augusztus végéig látogatható a régió egyik legdinamikusabban fejlődő, dizájntematikájú rendezvénysorozata az Új Budapest Galériában. A hazai alkotók mellett cseh, lengyel, német, magyar, osztrák, román, svájci, szlovák és szlovén bútor-, textil- és tárgytervezők mutatkoznak be. 

Mélygarázs a Ligetbe

2018, június 14 - 14:08
A múzeumi negyed létrehozása, a park zöldfelületének gyarapítása mellett az autóforgalom radikális csökkentése is a Liget Budapest projekt fontos szempontja. Ennek első lépése a felszíni parkolás megszüntetése a Városliget peremén megvalósuló mélygarázsok építésével.

Megújul a WELL épületminősítési rendszer

2018, június 14 - 12:00
Május 31-től minden épülettípusra elérhető lesz az egészséges és inspiráló beltéri környezetet támogató WELL épületminősítési rendszer. Az International Well Building Institute által életre hívott minősítési rendszer a dolgozói jóllétére fókuszál. 

A védelmi- és biztonságtechnikai tervezés műszaki irányelve

2018, június 14 - 10:00
A Holman Ágoston és társai által kidolgozott műszaki irányelv garantálja, hogy a fejlődő technikai világban a biztonságtechnikai tervezők hatékony, gazdaságos, és az építészettel összehangolt védelmi és biztonságtechnikai rendszereket tervezhessenek. Alábbi bemutatójában részletesen olvashatunk a tervezet elképzeléseiről.

Katonai objektumból Kulturpark Kassán

2018, június 13 - 18:01
Kassa szakított az Európa Kulturális Fővárosa megszokott sémájával és kulcsépület helyett egy nagyszabású közteret, kellemes parkot alakított ki az évadra, amely azóta is népszerű helyként él tovább. A korabeli zárt laktanya helyén, a zerozero iroda tervezte Kulturpark a nyitottságra épít. Bán Dávid írása.

Tér, ami nincs

2018, június 13 - 17:40
A Ferenciek tere és a Széll Kálmán tér lendületes rekonstrukciója után egy pár éves hiátus következett a főváros tér revitalizációs törekvéseiben. A Corvin Áruház bádogborításának májusvégi eltüntetésével azonban hamarosan új fejezet nyílik az ország egyik legforgalmasabb tere, a Blaha Lujza tér életében. Ennek kapcsán veszi górcső alá a tér és jelentékenyebb épületeinek történelmét Vizy Márton.

Sportuszoda és nyitott élménymedence Baján

2018, június 13 - 15:40
Az uszoda előcsarnokát tekinthetjük a Hajós Tibor tervezte épület szívének. Innen indulnak az épületet erekként behálózó közlekedők, amik a két forgalomtípusnak megfelelően elkülönülnek, mint artéria és véna az élő szervezetben. 

Térakusztikai megoldások - workshop

2018, június 13 - 15:26
Az Europa Design által szervezett térakusztikai workshopon számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők június 20-án.

Építészet határok nélkül - Szabó János építőművész kiállítása

2018, június 13 - 14:00
Június 29-én, öt órakor nyílik Szabó János kiállítása a debreceni MODEM galériában.

Frissítve: 2016.03.11

Céghírek

Elköltöztünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy székhelyünk címe 2016. március 16-tól megváltozott.

Új címünk: 1095. Boráros tér 6. II/1

MATERV Kft. 
Magasépítési Tervező Korlátolt Felelősségű Társaság
 
Alapítva: 1986. január 1.
Jogelőd: IPARTERV "A" iroda
Cím: 1095 Budapest, Boráros tér 6. II/1.
Postacím: 1450 Budapest, Pf. 154.
Telefon: (36-1) 218 8100


E-mail
 
Minőségbiztosítási rendszer: 

Vezető munkatársak

Maczelka László   ügyvezető igazgató

  építész vezető tervező

  (36-1) 218 8100

E-mail
D. Herbert Diana   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    építész tervező
    igazságügyi szakértő
  E-mail
Szabó István   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    (36-1) 218 8101
  E-mail

Belépés

Magyar Építész Kamara