Címlap | Hírolvasó | Hírforrások

Építészfórum

építészet : környezet : innováció
Frissítve: 5 óra 30 perc

Trükkös megoldások egy madárhegyi lakban

2018, január 19 - 18:17
Egy XI. kerületi lakásban járunk, ahol az egyedi bútorok rejtett nyílásokat, tárolókat titkolnak el huncutan. Az alaprajzi kialakítás és belsőépítészet, színvilág egységet, modernizmust, harmóniát sugároz. Lakásátalakítás LAB5 architects módra.

Liget körkép 2018

2018, január 19 - 16:35
Ellentétes vélemények, érzékeny téma, "ingoványos talaj" és nemzetközi elismerés - ez mind a Liget Budapest projekt. Az évekkel ezelőtt egymás mellé passzintott két főnév mára negatív kifejezéssé vált, miközben "óriási nemzetközi elismerés" övezi. Az építkezés elkezdődött, célja, hogy a fővárosban egy új múzeumi negyed jöjjön létre, mely egy helyre koncentrálja a kultúrát. Mindebből mi valósulhat meg idén? Tények a Liget Projektről. 

Kortárs módon működő történeti rakpart

2018, január 19 - 13:30
Az S73 Tervező Iroda Duna-Buda tervpályázatra beérkezett pályamunkája – a kiírás kereteit elfogadva – a csatlakozó felső-rakparti területek gyalogosbarát, attraktív megújítása mellett a történeti rakpartok, lépcsők hagyománytisztelő megújítására, ugyanakkor installatív kortárs elemekkel való gazdagítására tesz javaslatot. A páyamű II. díjban részesült. 

fiatalok-feketén-fehéren 2017 - kiállítás

2018, január 19 - 12:15
Az f_f_f 2017. Reischl Gábornak, a MÉSZ néhai elnökének, kezdeményezésére 2006-ban elindított és kétévente megrendezett program folytatása. A felhívásra 53 pályamű érkezett be, a pályázatban 93 alkotó vett részt. A 24 nyertes pályázati anyagból szervezett vándorkiállítás első állomása a MÉSZ-ben, február 6-án lesz.

Asztroturisztikai központ a Bükkben

2018, január 19 - 11:31
Nyilvánosságra hozták az új csillagászati központ, a Bükki Csillagda építészeti látványterveit, melyeket a Timpanon Építésziroda (Németh Csaba) készített.  Hazánk - a már meglévő csillagászati központokat kiegészítve - egyedülálló műszaki színvonalú és interaktív látogatóközponttal bővül Répáshután, a Bükki Nemzeti Parkban.

"EGY/KOR - Különutak és kivonulás a konszolidáció idején" - kiállítás finisszázs

2018, január 18 - 21:20
Január 28-án zárul az elmúlt évszázadban korlátozott, a hatalmi rendszerek ellenére mégis függetlenségre törekvő művészetet bemutató kiállítás a Műcsarnokban. Az Egy/kor - Különutak és kivonulás a konszolidáció idején című tárlaton bemutatott munkákat vasárnap lehet utoljára megtekinteni.

Klinkertéglák mögött megbúvó designer iroda

2018, január 18 - 19:18
A Farkas Anett és Vesztergom Ádám tervezte ACG új irodájában nem találkozunk a visszatérő Y-generációs "klisékkel", helyette viszont magával ragad bennünket a minden érzékszervünkre ható erős koncepció, a hatalmas belmagasság és a rácsos kereszttartók irodát behálozó formavilága. 

otthon – másutt / BATÁR Attila fotókiállítása

2018, január 18 - 18:01
"A kiválasztott képeket három egyenlő részre bontottam. Az első az otthon, amelyet a lakásunkban található, számomra fontos tárgyak, részletek reprezentálnak. A második a környezetről, a Butte aux Cailles negyedéről szól. Egy falu Párizsban. A képek a környék jelenségeit, tereit, épületeit idézik elő. Végül a harmadik a világot járva, a szemem elé került élmények képi másai." - meséli Batár Attila építész, építészeti szakíró a készülő kiállítás tartalmáról, amely január 25-én nyílik a FUGÁ-ban.

Csoportkép barokk térben - Hommage à Zaha Hadid

2018, január 18 - 17:06
A Bach hangversenyterem kínálta fel Zaha Hadidnak (1950-2016) azt a lehetőséget, hogy az áramló terei a végtelenhez kapcsolódjanak. Hadid a tér megformálására a Möbius-szalagot használta, mely tulajdonságainál fogva felfedezése óta a végtelent szimbolizálja. Prof. Puhl Antal DLA írása. 

Építészmérnökök fizetése Magyarországon

2018, január 18 - 15:43
Az elmúlt időszakban rohamos tempóban bővül a hazai építőipar, emellett pedig az ingatlanárak is komolyan emelkedtek. Több építészmérnök azonban nem érzékeli ennek hatását a saját megélhetési lehetőségeiben. A kutatók által összeírt kérdőív megpróbálja felkutatni az építész végzettséggel rendelkező szakemberek munkavállalói helyzetét, lehetőségeit.

"Közösségi kohézió" - a Piranesi-díjról

2018, január 18 - 12:10
A Piranesi-díj 2017 nyertese az osztrák Bernardo Bader Architekten építésziroda Salgenreute Krumbach-i Kápolnája. Ezúttal is kiváló magyar pályázatok érkeztek a nemzetközi zsűri elé, a díjért indulva olasz, osztrák, szlovén, szlovák és horvát építésztársaikkal. Az összes pályamű megtekinthető a FUGA-ban egészen február 5-ig. A kiállítást megnyitotta: Gunther Zsolt.

Marrákes színei

2018, január 17 - 18:30
Fél évszázaddal azután, hogy Yves Saint Laurent felfedezte magának a számos későbbi munkájához ihletet adó Marrákest, a párizsi Studio KO tervezésében különleges kivitelű múzeum nyílt a  francia divatdiktátor emlékére a marokkói városban. Bán Dávid írása.

Párhuzamos történetek: Anker-ház és a Vajdahunyad vára

2018, január 17 - 17:55
Ma 163 éve született a nagy bankok építésze, Alpár Ignác, nevéhez számos híres épület fűződik. A XX. század eleji magyar építészet egyik legjelentősebb műépítésze. A teljesség igénye nélkül lista alább ikonikus épületeiről.

Kukkants be az ország egyik legkülönlegesebb high-tech konténerirodájába!

2018, január 17 - 14:45
Január 26-án bárki beleshet az Agora Budapest különleges, igazi hajózási konténerekből épült, 13 méter magas high-tech irodájába. Bár az ingatlanfejlesztő HB Reavis elsősorban ügyfelei számára hozta létre a Magyarországon egyedülálló épületet, ezen a napon szeretettel vár mindenkit, és bepillantást enged a készülő projekt kulisszatitkaiba.

LED - Lechner Education: Téradatok vizualizációja és elemzése

2018, január 17 - 13:43
Az ország térségeiről és településeiről egyre több adat áll rendelkezésre, melyek segíthetik a fejlesztési tervek, stratégiák és okos város projektek kidolgozását. Ennek kapcsán nagyon sok izgalmas kérdés fog felmerülni a Lechner Tudásközpont következő meetup-jellegű LED eseményén, ahol egyrészt az épített környezet alakításában jártas szakemberek, másrészt az adatvizualizációs eszközöket rutinosan használó kutatók mutatják be a két szakma határterületét.

Prix Ars Electronica 2018

2018, január 17 - 13:36
Megkezdődött a nemzetközi elektronikai dizájn díj pályázati időszaka. Az idei évben négy kategória indul: számítógépes animáció, digitális közösségek, interaktív művészet és a fiataloknak szóló U19. A jelentkezési határidő március 2.

Fák lombjai alatt

2018, január 17 - 13:05
Nyár végére befejeződnek a Múzeumkert felújítási munkálatai Szabó Gábor és Szende András (TÉR-TEAM Kft.) tervei alapján. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. 

„A szűklátókörűséget kell levetkőznünk”

2018, január 16 - 17:54
Milyen problémákkal küzd a fenntartható építészet Franciaországban? Mekkora szerepe van a politikának, az építészeknek és a befektetőknek, vagy éppen az oktatásnak a túlélhető jövő kialakításában? A fenntarthatóságon kívül nincs más alternatíva, véli Christian Charignon, a lyoni Tekhnê Architectes & Urbanistes iroda társalapítója, akivel a 15. Környezetvédelmi Hónap alkalmából Bán Dávid beszélgetett a Francia Intézetben. 

Filmvetítés Mőcsényi Mihály életéről

2018, január 16 - 15:09
Január 26-án vetítik az "Ember nélkül nincs táj" című filmet a Wekerlei Társaskör Egyesületben. A Kossuth- és Széchenyi-díjas, nemzetközileg is elismert tájépítész tavaly hagyta el az élők körét, emléke előtt tiszteleg a Buella Mónika forgatókönyve alapján Zajti Gábor és Zajti Balázs által készített portréfilm.

Politikáról a Római-part ürügyén

2018, január 16 - 13:00
"Amikor tehát valamiért felemelem a szavam, azt nehéz szívvel és izzadó tenyérrel, esetenként belső remegéssel teszem. No meg azzal a belső kényszerrel, hogy nem hallgathatok." - Körmendy Imre (a MUT - Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke) írása.

Frissítve: 2016.03.11

Céghírek

Elköltöztünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy székhelyünk címe 2016. március 16-tól megváltozott.

Új címünk: 1095. Boráros tér 6. II/1

MATERV Kft. 
Magasépítési Tervező Korlátolt Felelősségű Társaság
 
Alapítva: 1986. január 1.
Jogelőd: IPARTERV "A" iroda
Cím: 1095 Budapest, Boráros tér 6. II/1.
Postacím: 1450 Budapest, Pf. 154.
Telefon: (36-1) 218 8100


E-mail
 
Minőségbiztosítási rendszer: 

Vezető munkatársak

Maczelka László   ügyvezető igazgató

  építész vezető tervező

  (36-1) 218 8100

E-mail
D. Herbert Diana   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    építész tervező
    igazságügyi szakértő
  E-mail
Szabó István   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    (36-1) 218 8101
  E-mail

Belépés

Magyar Építész Kamara