Címlap

 

A Magasépítési Tervező Vállalat 1986. január 1-vel alakult az IPARTERV „A” irodájából.

A kiválás előzménye, hogy a vállalatok felülről (az akkori ÉVM által) vezényelt „belső demokratizálódási folyamata” keretében szavazni lehetett arról, hogy az IPARTERV közgyűléses, vagy küldöttgyűléses formában működjön-e tovább. Előbbire, ami a dolgozóknak a döntésekbe nagyobb beleszólási lehetőséget biztosított, egyedül az „A” iroda dolgozói szavaztak; utóbbira az összes többi szervezeti egység.

A rendelet lehetővé tette, hogy ilyen szituáció esetén a másként döntők kiválhassanak az anyavállalatból és önálló céget alapíthassanak. Ezt, némi huzavona után az akkori miniszter (Somogyi László) engedélyezte is. (Érdekesség, hogy egy hasonló kezdeményezést a VÁTI-ban a nagyvállalati lobby „megfúrt”, ezért a miniszter a MATERV-be irányította az ottani „veszteseket”, így került hozzánk Baráth Etele és Nagy Béla várostervező csapata.)

Az IPARTERV-ben az akkori, ún. komplex irodák meglehetősen önállóan ténykedtek, s ezen belül az „A” irodának – amit az ott dolgozó vezető tervezők révén biztosított munkaellátottsága is tükrözött – meglehetős szakmai respektje volt.

Az „A” irodát sokáig Rimanóczy Jenő, majd Gulyás Zoltán vezette; vezető tervezők voltak Mühlbacher István, Szekeres József, Földesi Lajos, Csíkváry Antal, Demény Tamás; a fiatalabbak közül Lázár Antal, Reimholz Péter, Patonai Dénes stb.

A statikusok között meg kell említeni Nagy József, Takátsy Béla, Ivits Iván, Iványi Kálmán, Pálya Antal, Varga István, Fehér Miklós, Ujváry-M. Zoltán; a gépészek-elektromosok közül Száva György, Sárvári Zoltán, Destekné Molnár Györgyi, Jurenka Oszkár nevét.

A MATERV az előprivatizáció első hullámában, 1992. január 1-én egyszemélyes állami tulajdonú kft.-vé alakult át, (a társaság alapítója az Állami Vagyonügynökség), melyet még ugyanebben az évben a dolgozók által alakított MRP-szervezet 100 %-os tulajdonosként kivásárolt.

Az igazgatók eleinte gyorsan váltották egymást: Lázár Antal bement tanítani a Műszaki Egyetemre, Baráth Eteléből MSZP-politikus lett.

Meghatározó ideig a Reimholz Péter – Szász László kettős vezette a céget. Szász – a MATERV-ből kilépve – 1997-ben önálló irodát hozott létre, Reimholzot 1999-ben kinevezték az Iparművészeti Főiskola rektor-helyettesévé. Maczelka László ettől kezdve (1999. július 1-től) a MATERV Kft. ügyvezető igazgatója.

Végezetül elmondható, hogy bár az állami nagy tervezőirodák korábban a pártirányítás, ill. az ún. „szakmapolitika” érdekérvényesítésének a terepei voltak – az IPARTERV „A” irodája, ill. a későbbi MATERV mindenképp – szellemi műhelyekként is funkcionáltak, ahol egyrészt folyamatos volt a belépő fiatalok „továbbképzése”; másrészt az erők koncentrálása révén a mindenkori legújabb szakmai ismeretek cseréje is zajlott: viták, zsűrik stb. keretében, amik a jelenlegi atomizált közegben, ill. rohanó világunkban egyszerűen lehetetlenek.

A cég egyre csökkenő létszámmal tevékenykedik, jelenleg már csak építész és statikus műtermet működtet, mivel a meghatározó egyéniségek közül többen nyugdíjba mentek, meghaltak, vagy kiléptek és önálló céget alapítottak. 

 

Korábban megjelent cégismertető Maczelka László személyes hangú megfogalmazásában

 


Frissítve: 2016.03.11

Céghírek

Elköltöztünk!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy székhelyünk címe 2016. március 16-tól megváltozott.

Új címünk: 1095. Boráros tér 6. II/1

MATERV Kft. 
Magasépítési Tervező Korlátolt Felelősségű Társaság
 
Alapítva: 1986. január 1.
Jogelőd: IPARTERV "A" iroda
Cím: 1095 Budapest, Boráros tér 6. II/1.
Postacím: 1450 Budapest, Pf. 154.
Telefon: (36-1) 218 8100


E-mail
 
Minőségbiztosítási rendszer: 

Vezető munkatársak

Maczelka László   ügyvezető igazgató

  építész vezető tervező

  (36-1) 218 8100

E-mail
D. Herbert Diana   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    építész tervező
    igazságügyi szakértő
  E-mail
Szabó István   ügyvezető

  statikus vezető tervező
    (36-1) 218 8101
  E-mail

Belépés

Navigáció

Magyar Építész Kamara